Diverse grupp av bostadsrättsföreningsmedlemmar som umgås och skrattar tillsammans i ett gemensamt kök, förstärker grannskapsgemenskapen

Grundläggande om bostadsrättsförening

Styrelseskolan - Nivå 1

Grundläggande om bostadsrättsförening

Gå tillbaka till Styrelseskolan

Viktig lagstiftning

En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening och omfattas av Lag (2018:672) om ekonomiska föreningar (EFL).
I denna lag beskrivs mycket av det som rör medlemskap, styrelse och förvaltning.
Bostadsrättslagen (1991:614) (BrL) är en lag som tillkommit just för att reglera de speciella frågor som finns i en bostadsrättsförening.
Den första bostadsrättslagen kom 1930 och föreningar som bildats före detta omfattas inte av bostadsrättslagen.
De har därmed enbart namnet bostadsförening (Bf) i sitt namn men kan omvandlas till bostadsrättsförening om så önskas.

 

I föreningens stadgar kan man reglera vad som gäller för just den föreningen. Stadgarna får inte gå utanför BrL och EFL eller annan lag, se illustration.
Om något i stadgarna går utanför lagen är det ogiltigt. I 9 kap. 5§ BrL finns en lista över vad föreningens stadgar ska innehålla.
Utöver det får en bostadsrättsförening ta in andra regler i stadgarna så länge dessa regler överensstämmer med BrL och annan tvingande (= går inte att avtala bort) lagstiftning.

Ta alltid hjälp av en sakkunnig jurist när ni ska se över och uppdatera era stadgar. Många föreningar har så kortfattade stadgar som möjligt där man istället hänvisar till BrL och EFL.
En bostadsrättsförening omfattas också av Bokföringslag (1999:1078) och Årsredovisningslag (1995:1554). Se också länkar till viktiga lagar nedan.

Bild av grafiskt informationsblad med texten 'Stadgar' i centrum, omgiven av 'BrL Bostadsrättslagen' och 'EFL Lag om ekonomiska föreningar' på en bakgrund av överlappande blå och teal kvadrater.

Föreningsstämman, styrelsen

Föreningsstämman är det högsta beslutande organet inom föreningen och utser den styrelse som ska ta beslut och sköta föreningen.

Det är viktigt att styrelsen agerar i medlemmarnas intresse och arbetar för att hålla en bra och trevlig boendemiljö.
Styrelsen behöver bland annat följa tystnads-, lojalitets- , lydnads- och vårdplikt. Läs mer under avsnittet “Ny i styrelsen”.

Styrelsen ansvarar för föreningens förvaltning – här är de viktigaste delarna:

  • Juridiska och försäkringsmässiga frågor. Styrelsen ser till att föreningen har nödvändiga försäkringar och hanterar även juridiska frågor som kan uppstå.
    Vid behov behöver juridiska experter kontaktas för att se till att föreningen följer aktuella lagar och regler
  • Administration och dokumentation. Styrelsen behöver se till att rätt styrelse, firmatecknare och stadgar är registrerade hos bolagsverket.
    Styrelsen ska också se till att det förs protokoll över styrelsemöten och föreningsstämmor och att viktiga dokument arkiveras och lagras på ett säkert sätt.
  • Underhåll och renovering. Styrelsen är ansvarig för att se till att fastigheten och alla gemensamma utrymmen är i gott skick.
    Det innebär att planera och genomföra underhålls- och renoveringsarbeten som exempelvis reparationer, byte av komponenter, trädgårdsskötsel och så vidare.
  • Ekonomisk förvaltning. Styrelsen ansvarar för att sköta föreningens ekonomi på ett ansvarsfullt sätt.
    Det innebär att styrelsen ska upprätta och följa budget, hantera kostnader enligt attestregler, samt se till att föreningen har tillräckliga resurser för att följa underhållsplan.
  • Kommunikation och samarbete. Styrelsen ska verka för god kommunikation och samarbete inom föreningen.
    Det innebär att informera medlemmarna om viktiga beslut och händelser, lyssna på deras åsikter och hålla en öppen dialog. Styrelsen ska också organisera möten och aktiviteter för att bygga gemenskap och öka medlemmarnas delaktighet.

 5   Viktiga Saker i en bostadsrättsförening

 

  1. En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening och omfattas av EFL och BrL, se till att föreningens stadgar överensstämmer med lagen och att de är registrerade hos bolagsverket. Du som ledamot ser alltid registrerade stadgar när du loggar in på www.bolagsverket.se
  2. Säkerställ att vald styrelse också är registrerad hos bolagsverket. Anmäl ändringar direkt efter föreningsstämman. Du som ledamot ser alltid aktuellt registreringsbevis när du loggar in på www.bolagsverket.se
  3. Kontrollera att föreningen är rätt försäkrad. Använd försäkringsmäklare vid behov.
  4. Ha koll på era fullmakter och vem ni har lämnat fullmakt till. Säkerställ att ni har koll på alla era avtal med leverantörer. Upprätta en fullmakts- och avtalsliggare.
  5. Gör en underhållsplan över framtida underhåll och renoveringar och säkerställ att ni kan finansiera åtgärderna.
Bild till text